
Klachten over Suitsupply-campagne afgewezen
De RCC had enkele tientallen klachten gekregen van mensen die de campagne in strijd vonden met de ‘goede smaak en het fatsoen’. De comissie heeft deze klachten nu dus ongegrond verklaard. De verwijzing naar seksualiteit in de foto’s overschrijdt niet de grenzen van de goede smaak, het fatsoen of de goede zeden. En wat betreft de vermeende vrouwonvriendelijkheid getuigen de beelden volgens de reclamewaakhond niet van een gebrek aan respect jegens de vrouw.
Posters in Westfield gecensureerd
In het Londense winkelcentrum Westfield konden de posters ook niet op al te veel waardering rekeken door sommige bezoekers. Na klachten van winkelend publiek heeft SuitSupply de posters nu afgedekt, zo valt op Twitter te lezen: “Suitsupply Westfield (London) censored. All campaign posters covered up”.
Bild Zeitung
Het Duitse Bild Zeitung heeft de campagne ook opgemerkt, en plaatste een poll op de site met de vraag: Was halten Sie von den “Suit-Supply”-Bildern? Maar liefst 79 procent van de Bild-lezers koos voor: Das ist super heiß! Die Anzüge verkaufen sich bestimmt super!
Update 26-11: België
Het houdt nog niet op met de aandacht voor de campagne. Ook in België zijn ze boos. Daar zijn het de feministen van de Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV), die het een verschrikkelijke campagne vinden. Reden? Omdat de man het initiatief neemt op de foto’s en dat strookt niet met de werkelijkheid, want vrouwen nemen vandaag juist actieve posities in, bij het onderwijs, de politiek en op de arbeidsmarkt. Aldus Riet Ory, woordvoerder van het KAV. De organisatie heeft nu een klacht ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame. Enfin, kijkt u zelf maar naar de 15 minutes of fame van Suitssupply-marketeer Riet Ory.
Voor de liefhebbers of diegene die vergeten is hoe de foto’s er ook alweer uitzagen, bekijk de foto’s rechts naast het artikel.
De officiele reactie van de Reclame Codecommissie:
De Reclame Code Commissie heeft klachten tegen 3 billboardreclames van Suit Supply afgewezen. De klachten komen erop neer dat de drie reclame-uitingen in strijd zijn met de goede smaak, het fatsoen en/of de goede zeden.
De Commissie stelt vast dat verschillend wordt gedacht over de vraag of deze reclame voor mannenkleding, die onmiskenbaar seksueel getint is, in het licht van de Nederlandse Reclame Code toelaatbaar moeten worden geacht. Daarbij dient met name te worden bedacht dat het publiek op straat onverhoeds met deze reclame-uitingen kan worden geconfronteerd.
De Commissie vindt echter dat de verwijzing naar seksualiteit in geen van de drie uitingen van dien aard is, dat de grenzen van de goede smaak, het fatsoen of de goede zeden worden overschreden.Voor zover de klacht luidt dat de uitingen vrouwonvriendelijk zijn, overweegt de Commissie dat de wijze waarop de man en de vrouw in de verschillende uitingen zijn afgebeeld, niet getuigt van gebrek aan respect jegens de vrouw.