
Interview met enige mode-ondernemer op Duurzame 100 lijst *
Het verbaast haar zelf ook, dat er geen andere naam uit de mode-industrie op de Trouw duurzame 100 lijst staat, want ”het gaat heel goed met de sustainable Fashion”. “Grote bedrijven als H&M, C&A en merken als Studio JUX en People Tree zijn er serieus mee bezig. Zelfs Chanel doet nu mee.”vertelt Eyskoot. ”En die merken zullen hier niet mee stoppen maar juist meer doen en vooruit gaan.”
De tweede druk van haar boek ‘Talking Dress – Alles over eerlijke kleding en lifestyle’ is net verschenen. Via haar website kunnen mensen een gratis shopgids-app downloaden waarop ze online sustainable winkels of merken kunnen opzoeken. Eyskoot is echt een kleding-liefhebber, als het dan maar wel op een eerlijke manier gemaakt is. Haar ervaring en kennis deed ze op als voormalig coördinator van de Clean Clothes Campaign en campagneleider van Schone Kleren Campagne.
V: Is over twintig jaar al onze kleding duurzaam gemaakt?
A: Daar gaan we wel naar toe. Je kunt eerlijke kleding niet meer wegdenken uit de modewereld. We kunnen niet meer om de enorme impact van de gangbare kledingindustrie op mens en milieu heen, en dus zal de hoeveelheid die eerlijk gemaakt wordt alleen maar groeien. Alleen zal het proces zich niet in één keer voltooien. Mensen waren zich al steeds bewuster aan het worden van duurzame kleding. De ramp in Bangladesh heeft dit verder in gang gezet.
Eind april stortte een fabriek in Bangladesh als gevolg van trillingen van te grote generatoren op het dak van het gebouw. In het pand dat al in slechte staat verkeerde bevonden zich vijf textielfabrieken, die onder andere kleding verzorgde voor Mango en Primark.
V: Zijn het vooral consumenten, die de kleding kopen, die hier hun verantwoordelijkheid moeten nemen?
A: Niet alleen consumenten. Ook retailers, fabrikanten, inkopers, politici die het beleid maken. Iedereen moet hierin samenwerken wil het slagen. Kopen mensen meer kleding omdat merken als Zara meerdere collecties per jaar maken, of maken ze meer collecties omdat mensen dat willen? Daar kom je niet uit, dat is een kip of ei verhaal: iedereen heeft dus zijn eigen verantwoordelijkheid.
V: Hoe weet een consument of hij een duurzaam gemaakt kledingstuk koopt?
A: Kijken naar labels, zien waar het gemaakt is, is voor mensen juist heel moeilijk. Daarom kun je het beste vragen stellen in de winkel of aan het merk. Je merkt het echt als je een geloofwaardig antwoord krijgt.
Mensen nemen duurzame mode steeds serieuzer en je kunt op internet zoeken naar winkels die duurzame producten verkopen.
V: Je ziet steeds vaker het label ‘organic cotton’aan kleding hangen. Nu gaan hier geen chemicaliën maar het produceren van organisch katoen kost, net als bij gewoon katoen, duizenden liters water per T-Shirt. Hoe duurzaam is dat?
A: “Als we naar perfectie streven komt geen enkele verandering tot stand. Biologisch katoen is niet perfect maar wel beter dan gewoon katoen. Bovendien gebruiken steeds meer merken een vervangende stof voor katoen.
V: Loopt Nederland voor of achter op het gebied van duurzame mode als we kijken naar andere landen in Europa?
A: We doen het niet slecht. Zo hebben we Mint, een onderdeel van vakbeurs Modefabriek, dat forward fashion presenteert, de toekomst van mode. Door dit evenement hopen we dat er meer eerlijke kleding in shops komt te hangen en mensen het dus makkelijker kunnen kopen. Daarnaast bemoeit minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking zich ook actief met duurzame kleding. In Nederland hebben we een heleboel geweldige merken die laten zien dat het kan: mooie kleding maken die op een goede manier gemaakt is, modemeken zoals studio JUX en KISS AND TELL en accessoiremerken zoals O My Bag en TWO-O.
V: Stel dat we over een x aantal jaar allemaal overgestapt zijn op duurzame mode, zullen er dan niet een hele boel mensen, met name in de derde wereld, op straat komen te staan omdat er minder massaproductie zal plaatsvinden?
A: Als er meer tijd aan een kledingstuk besteed mag worden en lonen beter worden hoeven er minder mensen per gezin misschien te werken. De hele industrie heeft de verantwoordelijkheid als wij veranderingen willen doorvoeren en moet dus met een oplossing komen.
V: Is duurzame mode, dure mode?
A: Nee. Net als in de gewone modewereld zijn er dure en minder dure merken zijn: je hebt alles, van basics tot middensegment en high end labels. Sustainable fashion hoeft zeker niet per se duur te zijn: de arbeidskosten zijn maar een paar procent van wat wij in de winkel betalen, dus hogere lonen maken kleren niet onbetaalbaar. Duurzame stoffen zijn vaak nog wel wat duurder, maar je doet met die kleren vaak langer, dus dan valt de prijs per draagbeurt juist heel erg mee. Sowieso is investeren in kwaliteit in plaats van kwantiteit heel goed, en van die kleren heb je juist ook vaak veel meer plezier.
Lees hier een opinieartikel over duurzame mode.