‘De koopavond is op z’n retour’
In de afgelopen drie jaar is het aantal bezoekers van de koopavond met gemiddeld 30 procent gedaald. Dat berekende het bureau CityTraffic, dat passantenaantallen in binnensteden bijhoudt. De grootste daling in de vier grote binnen steden was te zien in Utrecht. In de laatste 3 jaar halveerde het aantal bezoekers op koopavond. Ook in Amersfoort lopen de bezoekersaantallen op koopavond sterk terug. Alleen de koopavond in Amsterdam trekt een gelijk aantal bezoekersaantallen.
Directeur Huib Lubbers van CityTraffic zegt in de Telegraaf: “De afnames zijn echt enorm. En die grote dalingen zie je eigenlijk in heel Nederland. In Leiden is zelfs discussie over het afschaffen van de koopavond. In ruil daarvoor zouden winkeliers op zaterdag langer open mogen zijn.”
Parkeertarieven en supermarkten
De pijn is vooral voelbaar in de drukke winkelstraten, meer dan in de wijkwinkelcentra. In de Telegraaf zegt Lubbers: “Daar waar altijd horden mensen waren, zoals de Rotterdamse koopgoot, lopen mensen het hardste weg. Dat komt vooral door hoge parkeertarieven in de binnensteden. Daar komt bij dat in wijken ook supermarkten deel uitmaken van winkelcentra.”
Koopzondag en webwinkelen
De oorzaak van de daling ligt volgens Lubbers ook in de toenemende populairiteit van de zondagsopening. Ook internetwinkelen speelt volgens kenners een belangrijke rol in de teruglopende bezoekersaantallen.
Haarlem en IJmuiden
In Haarlem bijvoorbeeld is V&D per 1 mei gestopt met de koopavond. In april zei Reinder Koornstra, retailplanoloog en consultant voor winkelcentra, in het Haarlems Dagblad dat de donderdagse koopavond achterhaald is en dat die zijn beste tijd heeft gehad. Ook Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar marketing, komt in het artikel aan het woord. Hij zegt dat alle winkels moeten stoppen met koopavond.
Ook in IJmuiden is een grote keten die de deuren gesloten houdt: de HEMA gaat niet meer open op donderdagavond. Naast de oorzaken van de koopzondag en internetshoppen wordt daar ook als reden genoemd dat er een grimnmige sfeer in de winkelstraten heerst, doordat baldadige jeugd de straten bevolkt. Er zijn meer winkeliers die overwegen om de koopavond te laten voor wat het is.
Brabant
In het Brabants Dagblad verscheen vorige week een artikel waarin de tanende belangstelling voor de koopavond in Tilburg wordt gesignaleerd. “Iedere zondag koopzondag, grote ketens als Saturn zijn dagelijks tot 22 uur open. Heeft het nog zin om de Tilburgse koopavond in stand te houden?” Het Brabants Dagblad heeft onlangs een online enquête gehouden en daarin gaf 61 procent van de respondenten aan dat de wekelijkse koopavond in de Brabantse steden en winkelcentra mag worden afgeschaft.
In de omringende gemeenten Oss en Veghel gaan al langer geluiden op om de koopavond af te schaffen of op een andere manier in te vullen. In Oss zijn er plannen om de koopavond te verhuizen van de donderdag naar de vrijdag. In Veghel is de koopavond verplaatst naar de vrijdag, maar afschaffen zal niet gebeuren. Deze week is besloten dat de koopavond blijft.
ING Vraag van Vandaag: vrijdagavond
De ING-bank stelde in een poll op haar website de vraag: ‘Welke dag vindt u het meest geschikt als koopavond?’ Een kleine 48 procent van de respondenten gaf aan vrijdag de meest geschikte dag te vinden. Zo’n 22 procent wil vasthouden aan de donderdag. Opvallend is wel dat slechts 5 procent de zaterdag als koopavond wil hebben.
Ontstaansgeschiedenis koopavond
De koopavond werd ‘pas’ in de jaren vijftig ingevoerd. In die tijd kregen arbeiders hun loon nog wekelijks contant uitbetaald. De vaste dag daarvoor was de donderdag of de vrijdag. Winkeliers speelden daar handig op in door op die dagen de winkel langer open te houden, zodat het loon na werktijd linea recta kon worden uitgegeven.