
Detailhandel tegen zinloze duurzaamheidslabels
Het zogeheten ‘land van oorsprong-etiket’ van het Europees Parlement (EP) moet de locatie aangeven waar de kleding uiteindelijk wordt gemaakt. Het EP vindt het label nodig om talloze kledingvervalsingen uit te bannen.
Wel of niet duurzaam
Volgens Detailhandel Nederland (DN) zegt het etiket niets over of het geïmporteerde textiel duurzaam is geproduceerd. De organisatie wijst erop dat het etiket alleen aangeeft waar het kledingstuk in elkaar wordt gezet en niets zegt over waar het katoen geplukt en vervolgens geweven is. Zo’n label maakt dus niet duidelijk hoe het met de mensenrechten zit, zegt de koepelorganisatie in een persbericht.
Consument de dupe
Het invoeren van het label zal de textielproducten alleen maar duurder maken, zegt DN. Volgens de Europese Commissie gaan de prijzen van geïmporteerde kledingstukken met gemiddeld €1,50 omhoog. Dit komt onder andere door het aanbrengen van de etiketten, controle op productieketens en administratieve- en controlekosten.
Voor een gemiddeld Nederlands huishouden betekent dit dat de uitgaven aan kleding op jaarbasis met ongeveer €100 zullen stijgen.
Zinloos label
Het platform benadrukt in een persbericht dat winkeliers zich graag inzetten voor de consument om de duurzame keuze makkelijker te maken, maar het is een vereiste dat de duurzaamheidslabels relevante en begrijpelijke informatie bevatten. En dit is volgens de organisatie zeker niet het geval en zien daarom niets in het volgens hen ‘nutteloze land van oorsprong-etiket’.