TOP

GS1: Delen van informatie in modebranche noodzakelijk

Efficiënt doen wat de klant wil, kan alleen als verkoop- en voorraadinformatie op een gestandaardiseerde manier in de keten worden gedeeld. Dat was de conclusie van de bijeenkomst voor de modesector van GS1 Nederland op 12 juni.

Shopoloog Chantal Riedeman vertelde tijdens de bijeenkomst van GS1 Nederland dat 80% van de aankoopbeslissingen door de vrouw wordt genomen en riep alle retailers op kritisch te kijken naar de winkelvloer. “Er is een gap ontstaan tussen de retailer en de consument. De retailer wil omzet en de consument schoonheid en zelfvertrouwen. Maak de consument blij en verleidt haar.”

Efficienter

Het delen van informatie tussen handelspartners in de modesector maakt bedrijfsprocessen efficiënter. Informatie-uitwisseling blijft nu vaak beperkt tot individuele initiatieven, maar de kracht ligt in het ketenbreed uitwisselen van informatie.

Speerpunten

Twee speerpunten waar de sector mee aan de slag gaat, zijn dan ook het delen van verkoop- en voorraadgegevens door standaardisatie van informatie op consumentenlabels en het efficiënt laten verlopen van het order-to-pay-proces door elektronisch communiceren.

Ketendigitalisering

Binnen GS1 Nederland zijn zowel retailers als leveranciers uit de mode vertegenwoordigd, zoals Brova, CBW-Mitex, De Bijenkorf, Diesel, Esprit, Euretco, Just Brands, Mexx Europe, Modint, State of Art, Van Tilburg Mode, Van Winkel Fashion en Wehkamp. GS1 Nederland werkt nauw samen met het Platform Ketendigitalisering.