TOP

Hoe gaat het met Global Woman Organic Fashion?

Iedere maand neemt Textilia een merk onder de loep en vraagt: 'Hoe gaat het?' Ditmaal spraken we met Lody Klement, eigenaar van het biologische damesmodemerk Global Woman.

Collectieopbouw: we specialiseren ons met Global Woman vooral in broeken. De collectie voor 2011/2012 bestaat uit vijf pantalons en dit vullen we aan met rokken, jasjes, shirts, tops, blouses en gilets.
Aantal collecties: per jaar één winter- en één zomercollectie.
Aantal leveringen: twee per jaar. Beide aan het begin van het seizoen. Daarnaast hebben we nog voorraad voor naleveringen.
Marge: tussen 2,5 en 3,0.
Segmentniveau: middensegment. De verkoopprijs van de broeken ligt tussen de € 79,- en € 89,-.
Aantal verkooppunten: ruim twintig.

Hoe gaat het met Global Woman?
“Goed. We zijn in 2008 begonnen en inmiddels hebben we meer dan twintig verkooppunten verspreid over Nederland, België en Frankrijk. In de Fair Trade wereld weten mensen steeds beter wie we zijn en waar we voor staan, daarom willen we ons nu vooral focussen op de reguliere winkels die geen biologische kleding verkopen. Ik doe het proces nu zelf, maar ik ben op zoek naar een agent die mij daarbij kan helpen.”

Wat is de kracht van het merk?
“In de biologische wereld richt iedereen zich op het maken van t-shirts, terwijl wij ons specialiseren in broeken. Zelf heb ik jaren als agent voor verschillende modefabrikanten gewerkt. Door ervaring en samenwerking met ontwerpers en ateliers ontwikkelden we op een gegeven moment een goede pasvorm voor broeken en daar houden we ons nu aan vast.”

Wat maakt Global Woman precies duurzaam?
“De stoffen die we voor de collecties gebruiken zijn altijd 100% biologisch en bevatten een Global Organic Textile Standard certificaat (GOTS). Dit betekent dat er bij de teelt en verwerking van de stoffen geen pesticiden en andere chemicaliën gebruikt worden. Daarnaast worden de artikelen in Europa geproduceerd, zodat het milieu zo min mogelijk belast wordt.”

Worden alle artikelen zelf ontworpen en gemaakt?
“Het proces vanaf de draad tot het monsterartikel vindt in Nederland plaats, de productie wordt gedaan in Polen, Macedonië of Turkije. De artikelen ontwerp ik niet zelf. Dit doe ik in samenwerking met ontwerpers en ateliers.”

Wat voor soort vrouwen kopen Global Woman?
“Dit zijn vrouwen tussen de 25 en 55 jaar die bewust leven en van leuke kleding houden. Met bewust leven bedoel ik niet dat alles biologisch en duurzaam is, maar als deze vrouw de keus heeft tussen duurzaam of gewoon, dan kiest ze voor het eerste.”Hoe gaat het met het produceren onder private label?
“Produceren onder private label voor reguliere winkels loopt al een tijdje redelijk goed. Voor biologische merken en winkels hebben we tot nu toe alleen bedrijfskleding gemaakt en momenteel zijn we monstercollecties en schetsen aan het maken voor geïnteresseerde modebedrijven die graag een private label willen.”

Welke doelen zijn er behaald sinds de lancering?
“De basis met de juiste ateliers en stoffenleveranciers is eindelijk goed. Daarnaast krijgen we steeds meer naamsbekendheid waardoor we een beetje op de kaart staan. Verder gaan we gewoon mee met de flow. Het is wat langzamer gegaan dan ik had verwacht, dit komt mede door het zoeken naar betrouwbare leveranciers en de economische crisis waardoor klanten weer failliet gingen. Het belangrijkste is dat mensen nu weten wie we zijn.”

Zien jullie dat consumenten meer open staan voor een duurzaam merk dan toen jullie begonnen?
“Zeker. Duurzaamheid is nog wel een niche markt, maar ik denk dat het over drie tot vijf jaar niet meer uit de samenleving weg te denken is. Doordat wij geen minimumafname hanteren beginnen ondernemers bij ons vaak met een kleine bestelling en breiden dit uit naar steeds grotere afnames. We merken ook dat steeds meer grootwinkelbedrijf interesse tonen en als zij eenmaal de stap nemen, gaat het nog sneller.”

Wat staat er het komende half jaar op de planning?
“Tijdens de duurzaamheidsweek hebben we studenten van de modeopleiding AMFI de opdracht gegeven goed naar ons merk te kijken en een advies uit te brengen. Deze modestudenten concludeerden dat we te veel op een hulporganisatie leken. Met een nieuw logo en een restyling van de website proberen we ons nu sterker te presenteren. Voorheen lag het accent op biologische kleding, nu op mode dat biologisch is. Dit past beter bij ons merk en hopelijk zien de reguliere winkels dit.”

Meer informatie? 0031-(023)5326393 of http://www.globalwoman.nl/