TOP

Hoe gaat het met Pepperz?

Jacqueline Kortleven begon in 2006 met haar jurkenmerk Pepperz. Inmiddels is het merk zodanig gegroeid dat ze de organisatie uitbesteedt om zich volledig op het ontwerpen van de collectie te richten.

Pepperz begon als jurkenmerk…

Oprichter Jacqueline Kortleven: “Zeven jaar geleden ben ik vanuit huis begonnen met een kleine collectie jurkjes. Daarvoor werkte ik onder andere voor de private labels van een inkoopcombinatie. Ik zag de jurkentrend aankomen, pus de behoefte aan comfortabele pasvormen en materialen. Ik wilde eigenlijk een merk met goede jurken vertegenwoordigen, maar omdat ik zo’n merk niet kon vinden ben ik er zelf één begonnen. Inmiddels is het aanbod uitgebreid naar een totaalcollectie. Pepperz staat voor pittig, de dessins zijn heel kenmerkend en soms zelfs gewaagd. En de kleding zit altijd comfortabel, zo werken we met een heel zachte ring-viscose.”

Hoe snel is het merk gegroeid?

“Op ons hoogtepunt hadden we ongeveer 250 verkooppunten. Ik verwachtte door te kunnen groeien naar 300 verkooppunten en had een organisatie neergezet voor de groei, met acht medewerkers. Maar de crisis brak uit en de groei bleef uit. In 2012 heb ik daarom flink gesaneerd. De personeelskosten zijn teruggebracht en ik heb op allerlei andere kosten bezuinigd, zoals beursdeelname. Dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt, we zitten nu in de fase dat we weer groeien. Maar ik wil niet meer alles zelf doen. Ik wil me volledig concentreren op de collectie.”

Wat zijn de plannen met de collectie?

“We hebben nu nog twee collecties per jaar, straks komen er meerdere collecties per seizoen. Pepperz is vrouwelijk, comfortabel en sterk in prijs, maar ik denk dat er ook ruimte is voor meer sophisticated, luxe en onderscheidend in duurdere materialen. Ik wil daarom een luxere lijn neerzetten naast Pepperz. We hebben twee seizoenen een pluslabel gebracht, Prezzes. Dat komt weer terug. En ik wil Pepperz restylen, van het logo en de labels tot de collectie. Maar er mag niet aan de prijs-kwaliteitverhouding getornd worden. Een jurkje voor €79,95 koop je nog op emotie, maar zodra het €129,95 moet je er over nadenken. Zo’n merk moet Pepperz niet worden.”

Hoe organiseer je dat: je volledig concentreren op de collectie?

“Ik sta nu nog te vaak zelf de dozen te verdelen en facturen te controleren. Dat leidt te veel af van wat ik eigenlijk wil doen: in mijn atelier werken aan de collectie. Ik ga de hele organisatie uit handen geven aan een extern bedrijf en we hebben Dick de Vries Modeagenturen in de arm genomen voor de sales en marketing. Die moet het merk weer laten groeien. Er zijn nu ongeveer 160 verkooppunten in Nederland. Ik zou wel weer richting die 250 willen. Dat moet kunnen als we het merk genoeg aandacht geven. ”

20140129-_DSC8484-bewerkt20140129-_DSC8809-bewerkt 20140129-_DSC8637-bewerkt