
Inretail: ‘Extra overheidssteun detailhandel zeer welkom’
Inretail is blij dat het kabinet de benarde positie waarin veel retailers zich door de verplichte winkelsluiting bevinden, erkent. De brancheorganisatie laat weten in samenspraak met MKB Nederland ‘hard geknokt’ te hebben voor meer noodhulp en beter passende regelingen, zoals een hogere voorraadvergoeding van 21 procent. “Dat past veel beter dan de horecavergoeding van 2,8 procent die eerst werd voorgesteld.”
Lees ook: Miljoenen extra steun voor ondernemers
Tussen wal en schip
De non-foodvertegenwoordiger vindt het daarnaast positief dat meer ondernemingen aanspraak kunnen maken op de vergoedingen voor de voorraad en vaste lasten (VGD en TVL, red.), waarbij de laatste regeling is verhoogd van 35 procent naar 85 procent subsidie. “En de aandacht die het kabinet toont voor starters is goed, al zijn er nog steeds ondernemers die tussen wal en schip vallen. Daaraan moet ook gedacht worden.”
Banken aan zet
Toch zijn we er daarmee nog niet, waarschuwt Inretail. De liquiditeits- en financieringspositie van winkels die met een nieuw verkoopseizoen te maken hebben, is volgens de brancheorganisatie nog steeds een groot probleem. “Het risico van een tsunami aan faillissementen en ontslagen bij vooral mode- schoenen en sportwinkels blijft levensgroot. We zijn blij dat het ministerie heeft toegezegd snel met banken en sectorvertegenwoordigers in gesprek te willen gaan om dit probleem te bespreken. Banken zijn nu ook aan zet en moeten onderdeel willen zijn van de oplossing die gevonden moet worden qua liquiditeits- en financieringsposities van ondernemingen.” Zo laten zij zien dat ze er ook in moeilijke tijden zijn voor hun klanten, stelt de non-foodvertegenwoordiger. “Te strakke regels en de hand stevig op de knip houden, betekent dat ondernemers tegen muren oplopen. Zo worden massa’s in de kern heel gezonde bedrijven kapot gemaakt.”
Beeld: Shutterstock