TOP

LIVStores opent deuren in Utrecht

De winkel LIVStores is begin deze maand verhuisd van Zwolle naar Utrecht. Maar aan het winkelconcept is niets veranderd: het aanbod bestaat nog steeds grotendeels uit Nederlandse ontwerpers.

Sinds 5 november is LIVStores gevestigd aan de Twijnstraat in Utrecht. Eigenaren Han Faber en Marjan Londeman besloten na 2,5 jaar Zwolle te verlaten. “In het pand in Zwolle liepen we tegen ruimtegebrek aan en konden we niet meer alles laten zien wat we wilden. Daarnaast kwamen onze klanten steeds vaker van buiten Zwolle. Toen we tegen dit pand in Utrecht aanliepen, besloten we de winkel te verhuizen”, vertelt Han Faber.

Hoe is het concept ontstaan?

“Marjan en ik hebben beiden een achtergrond in retail en hadden veel contact met ontwerpers in allerlei disciplines. We werden steeds vaker benaderd door Nederlandse ontwerpers voor het opzetten van een pop-up store. Daarom besloten we in 2014 zelf een winkel te beginnen om ontwerpers een platform te bieden. Zwolle was eigenlijk een try-out. Die duurde uiteindelijk alleen wat langer dan gedacht. Daar zaten we in een monumentaal pand en de winkel werd getipt in allerlei lijstjes en boekjes. Dus mensen wisten ons te vinden, ook buiten Zwolle. Daarnaast leerden we steeds meer ontwerpers kennen, meer dan we in de winkel konden laten zien.”

Wat verkopen jullie bij LIVStores?

“Het merendeel van het aanbod is mode, aangevuld met accessoires, tassen en schoenen. Maar we verkopen ook lifestyleproducten en designitems voor in huis. We richten ons op Nederlandse ontwerpers, zoals EIJK Amsterdam, Van_Jos, TAJ, Hellen van Rees, Welmoed Bags & Accessories, Elements of Freedom en Irma Borgsteede Design. Het enige niet Nederlandse label is de verzorgingslijn Savon de Provence. We wisselen veel in het aanbod, want ons totale ontwerpersbestand is groter dan we in de winkel kunnen laten zien. In het begin zochten we zelf actief naar merken, maar nu worden we actief benaderd door ontwerpers.”

LIVStores Utrecht (9)  

Waar selecteren jullie ontwerpers op?

“We selecteren niet zozeer op stijl, maar vooral op kwaliteit. We kijken nadrukkelijk hoe een product is gemaakt, of het origineel is en een goede pasvorm heeft. En ontwerpers moeten in het stadium zijn dat ze de collectie kunnen produceren en leveren. We kunnen daar wel bij helpen en ontwerpers in contact brengen met producenten. We vinden het belangrijk dat traceerbaar is hoe en waar een product is gemaakt. Het zijn vooral kleine oplages die met de hand zijn gemaakt in een atelier in Europa. De focus ligt op vrouwenmode, maar we verkopen ook items voor mannen, zoals de gelimiteerde en genummerde overhemden van BB Chum. Als iets origineel is en niet overal verkrijgbaar, staan we ook open voor mannenproducten.”

Is LIVStores dan ook een dure winkel?

“We zitten in de top van het middensegment en het begin van het hoogsegment. Als designers meer bekendheid krijgen, gaan de prijzen vaak omhoog. Maar wij zitten vaak in de fase dat we merken nog voor een goede prijs kunnen aanbieden. Onze prijsrange loopt van €79,- voor een BB Chum overhemd tot €600,- voor een jas waar er maar één van gemaakt is. Dat is dus vrij breed.”

Hoe ziet de doelgroep er uit?

“Die is ook vrij breed. Er komen hier jonge vrouwen van 25, maar ook zestigplussers. Vaak zijn het wel vrouwen die er representatief uit moeten zien, maar niet iets aan willen waarvan de kans groot is dat iemand anders er ook in loopt. Ze zoeken naar originaliteit. In onze winkel tref je unieke items die niet in grote series worden gemaakt. We leveren ook maatwerk, de ontwerpers kunnen items naar wens aanpassen.”

LIVStores Utrecht (10) 

En jullie doen niet aan uitverkoop….

“Dat is niet nodig, omdat de productieaantallen klein zijn en we niet strak met seizoenen werken. We verkopen mooie dingen en niet per sé voor een bepaald seizoen. Soms heeft een ontwerper wel eens zoveel geproduceerd dat hij behoefte heeft aan een stocksale. Dat is wel mogelijk, maar dan buiten LIVStores. Wekelijks hebben we nieuwe dingen in de winkel, wat zorgt voor dynamiek. Soms heeft een ontwerper een tijdje geen plek in de winkel. Dat is voor de ontwerper juist interessant, die heeft zo de tijd en ruimte om nieuwe dingen te ontwerpen.”

Werken jullie op basis van consignatie?

“Dat doen we eigenlijk alleen als we willen kijken hoe er op een merk wordt gereageerd. Maar we verhuren zeker geen vierkante meters of planken aan ontwerpers. We houden de inkoop in eigen hand en maken onze eigen mix. Marjan en ik focussen ons op de inkoop en de marketing. Er is veel ontwerptalent in Nederland, maar velen lopen vast op de zaken er omheen, zoals productie, verkoop en marketing. Wij willen hen daar graag bij helpen. Marketing is voor een belangrijk onderdeel van ons plan en we zijn voor 2017 allerlei samenwerkingen aangegaan met specialisten op het gebied van persberichten, bloggen en social media.”

Komen er meer LIVStores?

“We volgen al een tijdje verschillende steden en locaties. Soms huren we een dag een fiets met een insider uit een stad en bekijken interessante straten en looproutes. We kijken momenteel nadrukkelijk naar Rotterdam, maar houden ook in de gaten wat er in Amsterdam en Den Haag gebeurt. Elke winkel zal anders worden. We zien dat we hier in Utrecht andere producten goed verkopen dan in Zwolle. Een merk als Agna K en Irma Borgsteede doen het hier veel beter, mede doordat de ontwerpers hier vandaan komen en bekender zijn.”

LIVStores Utrecht (5) LIVStores Utrecht (2)