
The People of the Labyrinths stopt met mode
Zijn jullie klaar met mode?
Geert de Rooij: “We zijn wel klaar met het systeem en de manier waarop we 30 jaar lang collecties gemaakt hebben. De stress en de zorgen rond het maken van een collectie en het op tijd leveren. Financieel werd het ook te zwaar, je moet toch een bepaalde omzet halen om alle kosten te dekken. Daarom zetten we nu een punt achter het werken met modeseizoenen en gaan we dingen doen die we leuk vinden. We zijn de laatste jaren steeds meer bezig met projecten op het gebied van kunst, fotografie en interieurs. Daar ligt momenteel meer onze ziel. Maar we sluiten niet uit dat we ooit nog projecten met mode gaan doen. Alles ligt open.”
Eind 2011 lanceerden jullie nog jullie tweede lijn A.Maze…
“A.maze was nog een poging om in te spelen op alle ontwikkelingen in de mode. Het was een jongere lijn, meer urban en met iets lagere prijzen dan de hoofdcollectie van The People of the Labyrinths. We hebben het vier seizoenen een kans gegeven, maar we zijn in 2013 met A.maze gestopt omdat het omzetdoel niet werd gehaald. Ons personeelsbestand was de afgelopen jaren al gekrompen van bijna 30 naar 18. Ook onze winkel in Arnhem hebben we per 1 januari 2014 gesloten. De winkel in Amsterdam blijft open, bijvoorbeeld voor exposities en interieurconcepten.”
Is de crisis de hoofdschuldige?
“Op het hoogtepunt hadden we wereldwijd 100 verkooppunten, nu nog 60. Dat verval zit vooral in de afgelopen drie jaar. Steeds meer multibrandstores sluiten de deuren omdat het slecht gaat of omdat er geen opvolging is. Dat is echt een probleem voor merken zoals The People of the Labyrinths. Wij kunnen niet zelf overal winkels openen en hebben die multibrandstores nodig. Er is een heftige transitie gaande in mode en retail. Steeds meer designers stoppen noodgedwongen of gaan het anders aanpakken. Je ziet dat retailers ook steeds meer opzien tegen het halfjaarlijkse circuit in Parijs, Milaan en New York. In Parijs was het afgelopen seizoenen bijvoorbeeld veel minder druk. Ik geloof zeker dat er nog steeds potentie is voor couture en design. Maar dat gaat meer terug naar de jaren vijftig, meer één op één en minder via pers en shows. Het wordt allemaal intiemer en kleiner.”
Ga je de mode missen?
“Het modesegment zoals het de laatste jaren was, vond ik niet echt meer leuk. Het gaat alleen nog maar om geld en PR. Mode is een snack geworden. Maar we zijn niet weg. Sowieso wordt de collectie voor komende winter nog gewoon uitgeleverd. Daarnaast hebben we een enorme voorraad met oude collecties door de jaren heen. Hans heeft die gerecycled tot nieuwe dingen, die nu in de winkel in Amsterdam hangen, zodat we kunnen uitproberen hoe dat aanslaat. Vanaf het begin zijn we ‘green en slow’ bezig geweest met mode, maar we hebben dat niet expliciet uitgedragen. Daar willen we weer naartoe terug als we iets met mode doen. Bijvoorbeeld met never out of stock items.”