
Trends 2014 volgens Adjiedj Bakas
Ondanks de voorzichtige groei die economen voor 2014 verwachten, blijft het jaar volgens Adjiedj Bakas in het teken staan van besparen, schulden aflossen en budgetteren. Toch gunnen we onszelf zo af en toe een prettig luxemoment.
Een faillissement is geen schande meer. Een doorstart maken of iets nieuws beginnen wordt toegejuicht. We zoeken nieuwe samenwerkingen en gaan investeren in elkaars ondernemingen en start-ups nu de banken het laten afweten.
Location based services zijn hot, en marketeers verleiden ons met een happygevoel en nostalgie. Er komt een voorzichtige doorbraak van het interactieve horloge en Google Glass.
Mensen worden noodgedwongen duurzamer. Vanwege de financiële krapte kopen we ook in 2014 niet veel kleren, en dat wat we kopen moet degelijk en niet al te modegevoelig zijn, zodat we er ook over twee jaar nog in kunnen lopen. We gooien onze kleren niet meer weg, maar leveren die in voor een goed doel of geven ze aan naasten die er behoefte aan hebben. Jongeren delen steeds vaker kleren.
De natuur speelt een hoofdrol in het kleur- en materiaal gebruik. We gaan voor naturel kleuren: aardetinten, bruinen, groenen en blauwen. Een nieuwigheid op stoffengebied is de stugge stof, zodat hij volume creëert. Want ook volume is een trend.
Nostalgie en degelijkheid tekenen de sfeer in de mode. Onder al die degelijkheid die je op straat ziet het komend jaar zal steeds vaker sexy en pikante lingerie worden gedragen.
Mannen gaan via kleding hun shape verbeteren wanneer de sportschool niet genoeg resultaat oplevert met corrigerende kleding bij. Bijvoorbeeld ondergoed dat de bierbuik wegwerkt of de billen lift.
Daarnaast is er voor ‘Crisis, hoezo crisis?’-mode: chique of dure kleding die al jaren oud zijn of met korting uit een eerdere collectie zijn gekocht. Alleen de kenner zal dit opmerken bij de drager die niet wil toegeven dat het crisis is, het gros van de consumenten zal dit niet doorhebben.
De verstel-look komt op. We gaan weer net als onze moeders de naaimachine op tafel zetten om kleren op te lappen of we gaan zelf aan de slag met half-fabrikaten en maken daar iets eigens van. Kleermakerszaken worden weer een normaal verschijnsel.
Modeontwerpers stellen zich steeds vaker op als adviseurs, die op de manier van de tupperware party het land doorreizen en gezelschappen dames de laatste nieuwtjes en weetjes op modegebied tonen.