
Waarom ging mannenmodemerk Pelliano failliet? [interview]
In 2012 worden eigenaren Steijn Pelle en Bernd Damme nog door Sprout uitgeroepen tot ondernemers van het jaar. De gehaakte dassen waar Pelliano (dan nog Cravatta Pelliano) in 2011 de markt mee opgaat, blijken een succes en het begin van een complete collectie voor de stijl-bewuste man. Nu, twee jaar later, maakt zakenblad Quote bekend dat het merk failliet is. Wat ging er mis? Steijn Pelle mag vanwege de onder curatele-stelling niet al te veel kwijt over het faillissement, maar wil op persoonlijke titel wel wat vertellen over het verlies van zijn ‘kindje’.
Gecondoleerd.
“Ja bedankt, we zijn er echt kapot van. Het was toch onze droom, waar we de afgelopen jaren keihard aan hebben gewerkt. Als het dan mis gaat, voel je je behoorlijk verslagen. Overigens nemen we als eigenaren (naast Pelle zijn dat Adriaan Buyserd, Bernd Damme en Marin Licina, red.). wel de volle verantwoordelijkheid voor het faillissement. We zijn altijd open geweest over ons bedrijf, dus willen dat nu ook zijn.”
Wat ging er mis?
“Als start-up heb je te maken met verschillende financieringsrondes. In eerste instantie hebben we er eigen geld in gestoken, later kregen we financiering van de Rabobank. Vanaf mei 2013 zijn we voor de derde financieringsronde in heel Europa op zoek gegaan naar ervaren mensen uit de mode-industrie, die we als investeerder binnen konden trekken om het merk vervolgens internationaal uit te rollen. Helaas bleek het tegelijkertijd doordraaien van een start-up zonder geld en het fulltime zoeken naar investeerders geen goede combinatie. Uiteindelijk hebben we de investeerders wel gevonden, maar het was te laat.”
Waarom was het te laat?
“Het plan waarmee we de investeerders binnen wilden halen, was gebaseerd op hoe het bedrijf er in mei bij stond. Maar terwijl wij als eigenaren heel Europa door reisden, stonden de product- en IT-ontwikkeling stil. We moesten steeds meer mensen uit ons team laten gaan en hebben onszelf het laatste half jaar niet eens uitbetaald. Om een lang verhaal kort te maken: het geld was gewoon op.”
Wat zijn de gevolgen voor retailers?
“Voor zover ik nu kan overzien zijn die er niet. De producten die er nu nog zijn, worden gewoon verkocht. Hoe dat met onze eigen webshop zit, weet ik niet precies. Dit is mijn eerste faillissement, dus ik ben geen expert. Het hele bedrijf is nu in handen van de curator, die beslist wat ermee gaat gebeuren. Ik heb wel een idee voor onze voorraad, maar daar kan ik (nog) geen uitspraken over doen.”
Je partner Bernd Damme is al in het voorjaar uit het bedrijf gestapt. Zag hij dit aankomen?
“Zijn vertrek had hier niets mee te maken. Bernd wilde iets anders gaan doen, maar is wel gewoon aandeelhouder en adviseur van Pelliano gebleven. Het is logisch dat je als start-up op een gegeven moment van management wisselt. Zelf was ik waarschijnlijk na een jaar ook vertrokken. Op een bepaald moment heeft een bedrijf een CEO nodig en ik ben zelf toch meer een ondernemer.”
Heb je zelf spijt van bepaalde beslissingen?
“Nee, we hebben ons de afgelopen jaren keihard ingezet, met veel eigen geld. In mei, toen we op zoek moesten gaan naar nieuwe financiering, hadden we natuurlijk de stekker eruit kunnen trekken. Maar innovatief ondernemen is een kwestie van trial & error, je moet risico’s durven nemen. Vechten tot het einde, dat is wat we wilden en hebben gedaan. Helaas is het dit keer niet gelukt.”
Wat ga je doen om dit verlies te verwerken?
“Waarschijnlijk knal ik mijn kop deze kerst een paar keer tegen de muur. En drink ik een fles wijn leeg. Maar als ik mijn moeder moet geloven, komt het wel goed met mij. Ik ben nog maar 24 jaar, dus nog genoeg tijd voor nieuwe kansen.”