
Wat betekent de Reclamecode Social Media voor jou?
De Nederlandse Reclame Code wordt uitgebreid met de Reclamecode Social Media (RSM). De RSM werd 10 december 2013 aangenomen door het bestuur van de Stichting Reclame Code. Ook de Bond van Adverteerders en Thuiswinkel.org waren bij de totstandkoming betrokken. De nieuwe Code biedt handvatten voor het gehele adverterende bedrijfsleven bij het ontwikkelen van reclamecampagnes met gebruik van social media.
Achterliggende gedachte
“Het is voor consumenten soms volstrekt onduidelijk dat bedrijven betalen voor berichten op social media. De Code verbiedt deze praktijk niet, maar verplicht je wel hier eerlijk over te communiceren, bijvoorbeeld door #spon aan je bericht toe te voegen”, aldus Prisca Ancion, directeur van de Stichting Reclame Code.
Dat reclame herkenbaar moet zijn stond al in de bestaande Code. Consumenten en marketeers weten vaak echter niet wat de regels betekenen. Met de RSM is er nu een standaard voor verantwoorde reclame op social media.
Misleiding
Tegenwoordig komt het vaak voor dat mensen worden beloond voor het delen van advertenties op Facebook. Volgens de RSM moet de relatie tussen de adverteerder en de consument die de uiting verspreid voortaan duidelijk zijn. Het moet hier dan we; gaan om een adverteerder die iemand voordeel biedt voor het verspreiden van de reclame via social media, én dit voordeel de geloofwaardigheid van de uiting beïnvloedt. Krijgt een BN’er bijvoorbeeld betaald om een product te reviewen, dan moet dit gemeld worden. De BN’er kan dan zeggen ‘ik kreeg deze broek gratis om hem te testen’.
Daarnaast mogen adverteerders uitingen op eigen social media niet meer zodanig wijzigen dat er een misleidend beeld ontstaat. Een adverteerder mag bijvoorbeeld dus niet zomaar alle negatieve reacties onder een reclame verwijderen.
Overtreding?
De Nederlandse Reclame code, en daarmee vanaf 1 januari 2014 dus ook de Reclamecode Social Media, is bindend voor alle adverteerders. Iedereen die reclame maakt op social media wordt als adverteerder gezien. Maar wat valt nu precies onder social media? Textilia vroeg het aan Jitty van Doodewaerd van DDMA, de branchevereniging voor dialoogmarketing. “Natuurlijk vallen de traditionele social media als Facebook en Twitter onder het begrip, maar ook fora en blogs. Eigenlijk alle kanalen waarop marketingactiviteiten van een adverteerder kunnen plaatsvinden, die erop zijn gericht om verspreiders over een product of merk te laten communiceren” laat Jetty weten.
Bij (vermoedelijke) overtreding van de Code kunnen consumenten een klacht indienen bij de Stichting Reclame Code. Volgens Jitty zal de Stichting een adverteerder na overtreding eerst waarschuwen. Gaat de adverteerder door met het overtreden van de Code, dan zet de Stichting haar middel Naming & Shaming in. Het noemen van de adverteerder van de overtreding heeft immers vaak al veel effect. De Stichting Reclame Code is niet bevoegd om boetes op te leggen. Wel kan de Stichting de naam van een adverteerder bij herhaaldelijk overtreden doorgeven aan de Autoriteit Consument en Markt. Dit is de Nederlandse toezichthouder, die uiteraard wel verdere maatregels kan nemen.
Meer informatie
Download de Reclamecode Social Media rechts bovenaan dit artikel. Niet helemaal duidelijk? Volg dan dit stappenplan van de Stichting Reclame Code voor een verantwoorde reclameboodschap.