
Zesde editie DSFW: ‘De Dutch Sustainable Fashion Week is geen Randstadfeestje’
Van 4 tot en met 13 oktober 2019 vindt voor de zesde keer de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) plaats. Textilia sprak met Cecile Scheele, initiator van het op duurzaamheid gerichte, landelijke evenement: “Er hebben zich een aantal grote retailers aangesloten. Daar kan ik nog even over niks kan zeggen, maar zij zullen zorgen voor nog meer zichtbaarheid.”
DSFW toont onder andere het werk van ontwerpers Weiyu Hung, Tim Dekkers en Sharita Karsten. Tijdens de Business day in samenwerking met Circl worden modeprofessionals, zoals retailers, fabrikanten en ontwerpers, geïnspireerd en geïnformeerd met verhalen uit de praktijk en workshops die helpen bij het wat, hoe en waarom op het gebied van duurzame mode. Ook vindt de expositie ‘Mode op de Bon’ plaats in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Textilia sprak met Cecile Scheele, initiator van het op duurzaamheid gerichte, landelijke evenement.
Wat is het grote verschil tussen de komende editie van DSFW en voorgaande jaren?
“Wat ik heel opvallend vind is dat duurzaamheid nu echt een topic is. Voorgaande jaren moesten we mensen meekrijgen en bedrijven en retailers overtuigen dat het belangrijk is om duurzame mode transparanter en zichtbaarder te maken. Nu merk ik dat er juist veel aanvragen komen van bedrijven die vragen wat ze voor ons kunnen betekenen. Los van DSFW is duurzaamheid nu een aandachtspunt voor bijna iedereen.”
Wat kunnen we verwachten dit jaar?
“Onder andere de opening die wordt verzorgd door Tommy Driessen, een stylist die sterren kleedt voor de rode loper. Door de jaren heen viel hem op hoe veel galajurken één keer worden gedragen voor dat soort events, daarna nooit meer. Hij heeft zich ontpopt tot designer en maakt van deze jurken fantastische outfits. Dat vonden we een mooi concept om mee te openen. Vorig jaar gingen we namelijk al een samenwerking aan met het Ministerie van Defensie waarbij legeroutfits werden omgetoverd tot fashionable outfits, maar ook in de glamourwereld is een hoop verspilling. Dat wordt een enorm spektakel, de jurken lenen zich bij uitstek voor zo’n show.”
En wat gebeurt er buiten de shows om nog meer?
“Voor het eerst werken we samen met regiomanagers. We hadden altijd door heel Nederland een programma, maar dat werd georganiseerd vanuit ons team. Dit jaar wilden we af van het idee dat we een duurzame equivalent zijn van de reguliere fashion week. DSFW is geen week waarin laatste trends getoond, we willen op landelijk terrein aandacht voor duurzaamheid, dus echt voor iedereen in Nederland. Deze regiomanagers organiseren in aantal grote steden mooie programma’s. DSFW is namelijk geen Randstadfeestje, maar een evenement op landelijk niveau. Verder hebben een aantal grote retailers zich aangesloten. Daar kan ik nog even over niks kan zeggen, maar zij zullen zorgen voor nog meer zichtbaarheid.”
Foto: mode-ontwerper Weiyu Hun